Is het raadzaam voor een persoon met diabetes om te sporten?

Het wordt aanbevolen dat patiënten met diabetes regelmatig aerobe oefeningen doen, maar diabetes en lichaamsbeweging brengen bijzondere complicaties met zich mee. Ongeacht diabetes type 2 wordt dagelijkse lichaamsbeweging, of in ieder geval niet meer dan twee dagen tussen trainingssessies, aanbevolen om de insulineresistentie te verminderen.

Veiligheidsmaatregelen voor persoon met diabetes om te oefenen
U moet uw bloedsuikerspiegel controleren voor, tijdens en na lichamelijke activiteit om veilig te kunnen sporten. Dit zal u laten zien hoe uw lichaam reageert op activiteit en kan u helpen potentieel gevaarlijke schommelingen in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Hieronder volgen enkele algemene bloedsuikerparameters voor pre-training. Bij het meten van de bloedsuikerspiegel zijn milligram per deciliter (mg/dL) of millimol per liter (mmol/L) de meeteenheden.

Lager dan 100 mg/dL (5,6 mmol/L) – Het is mogelijk dat uw bloedsuikerspiegel te laag is om veilig te sporten. Neem voordat u aan uw activiteit begint een bescheiden tussendoortje met 15 tot 30 gram koolhydraten, zoals vruchtensap, fruit, crackers of zelfs glucosetabletten.
100 tot 250 mg/dL (5,6 tot 13,9 mmol/L) – U bent helemaal klaar om te gaan. Dit is voor de meeste mensen een veilige bloedsuikerspiegel vóór het sporten. Is het aan te raden voor een persoon met diabetes om te oefenen 2
250 mg/dL (13,9 mmol/L) of hoger – Dit is een waarschuwingszone; uw bloedsuikerspiegel kan te hoog zijn om comfortabel te kunnen sporten. Test uw urine op ketonen, dit zijn verbindingen die worden geproduceerd wanneer uw lichaam vet afbreekt voor energie. Ketonen zijn een teken dat uw lichaam niet genoeg insuline heeft om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Als u traint wanneer uw ketonen hoog zijn, loopt u het risico ketoacidose te ontwikkelen, een ernstige diabetescomplicatie die snelle zorg vereist. In plaats van meteen te gaan sporten, kunt u stappen ondernemen om uw bloedsuikerspiegel te verlagen en wachten tot uw ketonentest aantoont dat u geen ketonen in uw urine heeft.
Aërobe oefentraining
Periodes van aerobe activiteit zouden idealiter minstens 10 minuten moeten duren, met als doel 30 minuten per dag of meer, de meeste dagen van de week voor volwassenen met diabetes type 2. Na verloop van tijd moeten de activiteiten toenemen in intensiteit, frequentie en/of duur tot ten minste 150 min/week matige intensiteitsoefeningen.

Volwassenen die minstens 25 minuten met een snelheid van 9,7 km/u kunnen rennen, kunnen voldoende baat hebben bij kortere intensieve activiteiten (75 min/week).

Weerstandstraining
Volwassenen met diabetes moeten op niet-opeenvolgende dagen 2 à 3 sessies per week weerstandsoefeningen doen. Hoewel zwaardere weerstandstraining met losse gewichten en gewichtsmachines de glykemische controle en kracht meer kan verbeteren, wordt het doen van weerstandstraining van elke intensiteit aanbevolen om kracht, balans en het vermogen om deel te nemen aan activiteiten van het dagelijks leven gedurende het hele leven te verbeteren.

Flexibiliteit, balans en andere training
Het bewegingsbereik van de gewrichten wordt behouden door flexibiliteitsoefeningen uit te voeren voor elk van de belangrijkste spier-peesgroepen op twee of meer dagen per week.

Flexibiliteitstraining kan nuttig zijn voor mensen met alle soorten diabetes, maar het mag niet worden gebruikt in plaats van andere aanbevolen oefeningen (zoals aerobe training en weerstandstraining), omdat het geen effect heeft op de glucoseregulatie, lichaamssamenstelling of insulinewerking.

Tijdens het sporten: let op symptomen van een lage bloedsuikerspiegel
Een lage bloedsuikerspiegel kan een probleem zijn tijdens het sporten. Controleer uw bloedsuiker elke 30 minuten als u een lange training plant, vooral als u een nieuwe activiteit probeert of de intensiteit of duur van uw training verhoogt.

Door uw bloedsuikerspiegel elk half uur te controleren, kunt u zien of deze stabiel, stijgend of dalend is en of het veilig is om door te gaan met trainen.

Stop met trainen als:

Uw bloedsuikerspiegel is 70 mg/dL (3,9 mmol/L) of lager
Je voelt je wankel, zwak of verward
Na het sporten:
Controleer uw bloedsuiker nadat u klaar bent met trainen en meerdere keren in de daaropvolgende uren. Door te sporten worden de suikerreserves in je spieren en lever uitgeput. Je lichaam neemt suiker uit je bloed op terwijl het deze voorraden weer opbouwt.

Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog is, kan diabetische ketoacidose ontstaan. Dit kan gebeuren als u overmatig uitgedroogd bent. Als uw bloedsuikerspiegel hoog is (bijvoorbeeld meer dan 300 mg/dL) en u ketonen heeft, oefen dan niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *